Hvis Nord-Norge bare var et diktatur. Da hadde vi vært best i hele verden!

Gard Michalsen har 15 års erfaring som frilanser, journalist, redaktør, gründer og daglig leder i norske lokalaviser, regionavis, fagpresse og nå landets største økonominettsted,  E24.no

Gard Michalsen har 15 års erfaring som frilanser, journalist, redaktør, gründer og daglig leder i norske lokalaviser, regionavis, fagpresse og nå landets største økonominettsted, E24.no

Tenk om vi slapp byråkrati, lokaliseringskonflikter, reguleringsplaner og GDPR?


Vi vil ha vei! Vi vil ha større flyplass! 

Vi vil ha egen fylkeskommune!

Her vil vi ikke ha vindmøller! Her vil vi ikke ha 10 etasjer!

Får vi ikke ny vei? Får vi ikke ny flyplass? Da skal i hvert fall ikke de der borte få det!

Noen ganger er det besnærende å tenke: Det hadde vært greit å være Kina. 

Kina har hatt en økonomisk vekst de siste tiårene som verdensøkonomien aldri har sett maken til. Landet har klart å kombinere markedsøkonomi og rå kapitalisme med knallhard politisk styring. Ispedd forholdsvis liberabel patentpraksis, slik at hvem som helst risikerer å få en kinesisk konkurrent i morgen. 

En som får 100 millioner kunder over natta. Og slipper å forholde seg til personvern og sånt. Tvert i mot - med innebygd overvåking og sporing. 

Ja, det er besnærende å tenke. Da kunne Nord-Norge ha vedtatt: Vi er én stat, her ligger hovedstaden, men disse kontorene skal plasseres i forskjellige byer rundt om i landsdelen, hvor det er mest fornuftig og effektivt å legge dem. 

Vi skal ha tre hovedflyplasser og 8 regionale. Og så skal vi bruke inntektene fra olje og laks til å bygge høyhastighetstog som kan frakte både lokale, turister og laks til og fra disse flyplassene. Ingen kommuner kan legge ned veto mot noen av de sentralt vedtatte planene. 

Slik blir det. Vi bygger i morgen. 

Vel, det er kanskje en fristende tanke. Men det hadde selvsagt ikke vært en god idé. Aristoteles mente også at opplyst enevelde kunne ha noe for seg, men falt ned på at demokratiet tross alt var best. Det tror jeg også Nord-Norge vet. 

Folkelig engasjement er nemlig et gode. Bare se på engasjementet for å beholde Finnmark som eget fylke. Eller entusiasmen hele landsdelen viser for veier, flyplasser, skoler, regionsentre og andre funksjoner. 


Men kan vi kombinere demokrati og folkestyre med effektivitet og konkurransekraft, som gjør at vi vinner verdens mange konkurranser? Ja, det bør vi klare. Og da må vi evne å løfte blikket for å tenke noen større tanker. 

I stedet for å krangle om hvor mange fylkeskommuner vi skal ha, bør vi jobbe for å fremme én nordnorsk storby som setter resten av landsdelen på kartet. 

I stedet for å kjempe for byggfag på hvert et nes, bør vi tenke at innenfor en liten region med fem kommuner skal vi bygge et sterkt fagmiljø. 

Og i stedet for å krangle om hvor mange småflyplasser vi skal ha, bør vi bruke all vår kraft på å bygge noen litt større og kanskje én veldig stor. Som kan ta i mot de store flyene fra landet med det største potensialet for Nord-Norge akkurat nå. 

Ja, nettopp: Kina. 


PS! Har du gått i Tromsøs gater på vinterstid de seneste åra? Det er snart flere kinesere enn kvaløyværinger der. For hvert hotell flyen bygger, blir det enda fullere på alle sammen. 

Folk flest bor som kjent i Kina. 1,4 milliarder mennesker. Hadde vi fått 0,1 promille av dem til å bli interessert i Nord-Norge, er det 140.000 mennesker. 

Det er et par fulle fly i uka, det. 


Gard kommer til Plog. Har du meldt deg på?  Det kan du gjøre her.

Gard kommer til Plog. Har du meldt deg på? Det kan du gjøre her.

DebattFestivalkontoretDebatt